Thursday, January 13, 2011

pemadam dan pensel..

SALAM..

hah, cuba tgok entry y ni...I CHOOSE ERASER!!
 eraser 2 dlm bhs melayunya adalah pemadam..huahua..macam mengajar budak tadika pulak..kuit2..



ok, sebelum cik tim start bercerita mengenai eraser, cik tim nak cite y sebelum2 nya dulu k..keh2..
ok, semalam cik tim masuk clas EOP, i mean english occupotianal purpose..EOP ni clas yg mengajar kita cara2 membuat resume @ cv, cara interview n sebagainya..class ini sbg langkah tok student umt meningkatkan kemahiran bercakap bhs inggeris dan xlupa juga menigkatkan skill communication during our presentation..oops!! tibe2 cik tim terspeaking pulak..practise make prefect my dear!! ok!!

ok, cerita balik pasal clas EOP 2..lecturenya cute bangat..gurl..macam baik je nak bagi markah tok dapat A...hehe..

nga dok2 intro pasal EOP, tibe2 kena intro diri sndri..ouch!! x kusagka first day da kena present..present pulak 2 bukan pasal diri y berasal dr mana dan sbg nya...tAPI....hah, cube teka?? cube la teka...teka teka n teka..

good!! pandai najwa..hihi..present pasal ape najwa??
hah, present pasal objek y bole melambangkan diri kita!! lecture 2 kata, for example, one of her student before this decided to choose syiling..that mean's atap..sebab syiling need another syiling to support itself as a complete syiling..without another syiling it cannot be a complete syiling..maksudnya , syiling rumah memerlukan syling lain bagi membolehkan ia bergabung untuk membentuk syiling rumah y complete..begitu juga student 2 td, dia memerlukan org lain untuk support dia..di mana dia tidak bole hidup bersendirian...paham x ?? haha..fatimah mmg pakar dalam bab terang menerag ni..hihi..=p
..>> xingat syiling dlm bia ape..xingat ke xtahu kak??..whatever la yerk, y penting u all paham..peace no war..=)

so, kami suma diberi masa untuk membuat asignment 2..
then dgn hati y baik n suci, cehwah..suci xbole bla..haha..fatimah telah memilih eraser..
>> betul2 critical thinking ms 2...hihi..

begini citenya, suma org tahu, x kisah cikgu sk ko, budak umo 17 bulan 5 hari 3 jam 12 minit dan 60 saat sekali pun tahu yg eraser diciptakan untuk pensel..fungsi pemadam adalah untuk memadam suma kesilapan2 yg telah dibuat oleh pensel di atas kertas..bukan itu saja, semakin pemadam digunakan untuk menolong pensel memadam kesilapan2 pensel, sedar @ tidak, pemadam itu telah disakiti, di mana body pemadam menjadi smakin nipis..dan pada masa y sama, pemadam juga sedar y satu hari nanti, pensel pasti akan mencari another one eraser to replace itself..


maksudnya adalah, pemadam akan sentiasa membantu pensel selagi pensel masih memerlukan pemadam..bukankah pemadam memang tercipta untuk pensel??..tapi pemadam xpenah kisah walopun disakiti tiap2 hari, pemadam tetap gembira berada di samping pensel dan membantu pensel..walopun pemadam sedar suatu hari pemadam pasti akan ditinggalkan setelah habis digunakan dan pensel akan mencari pemadam yg lain, tapi bagi pemadam, pemadam sgt gembira dan tetap gembira kerna telah dpt membantu pensel bagi setiap ketika..

hah..itu cerita pemadam dan pensel..dan watak cik tim pula adalah pemadam..adalah sgt sesuai dgn sikap cik tim y sgt penyabar..haha..sabar menemani pensel, sabar membantu pensel dan sabar bila tiba masa pensel sudah tidak memerlukan pemadam lagi..wahhh..penyabar nya sy.hihi..


tapi itulah kenyataannya..n paling penting, cik tim sgt suka mengembirakan hati org lain dan mengembirakan hati sendiri!!..

ok, so objek y cik tim pilih adalah pemadam...nga semangat2 nak prseent, cehwah..kuang2...hanya segelintir je y present setelah beberapa nama dipilih..tp xpe lo, walopun xdapat present, sekurang2nya cik tim dapat berpikir secara critical n kreatif tok tempoh 10 minit 2...yes!! berjaya berpikir secara kirtikal..kahkah..seronok2..

ok, itulah cerita cik tim yg bersikap pemadam...hoho..k.tata..ceria selalu yerk!! =)

2 comments:

gadis kepastian said...

hehe yup betol 2..pemadam sgt penyabar...

sitinurfatimah said...

penyabar macam kita..kan kan kan..=)