Wednesday, March 16, 2011

FA TETAP NAK BERENTRI TENTANG ULSER

Assalamualaikum..
oke! selamat pagi semua..


FA sekarang tak tahu nak wat ape..maka, dengan senang hatinya FA wat entri..hahha..!!
k, hari ni FA nak jadi Doktor sakit pulak..semalam doktor cinta kan...hehe..**sesuka hati aku je kan..<<---suka hati aku la nak jadi apeee..woohhaa..


k, ni sedikit input FA dapat dari INFO SIHAT berkaitan ulser..k, jom ikut FA!!! <<-----tetibe je kan?? saya memang macam ni..**jawab tanpa rasa bersalah....kuang kuang..






Ulser Mulut

Latar belakang

Ulser mulut merupakan luka dalam mulut yang berwarna putih atau kuning yang dikelilingi oleh warna kemerahan dan menyakitkan.

Apakah yang menyebabkan ulser mulut? 

Penyebab sebenar ulser mulut tidak diketahui. Ia mungkin terjadi disebabkan oleh :
  • Stres
  • Perubahan hormon
  • Jangkitan (infeksi)
  • Kekurangan zat makanan
  • Alahan
  • Radioterapi
  • Kimoterapi

Tanda-tanda (simptom)
  • Rasa membakar dalam mulut
  • Kesakitan
  • Tidak selesa
  • Hilang selera makan
  • Demam
Berapa lama ulser mulut akan sembuh?

Kesakitan biasanya akan berkurangan dalam tempoh 3-4 hari tetapi ulser akan mengambil masa selama 10-14 hari untuk sembuh. 

Perhatian

Dapatkan pemeriksaan di klinik pergigian jika ulser berlanjutan selepas dua minggu untuk memastikan ia bukan lesi kanser dan pra-kanser. 

Apa yang boleh anda lakukan?

Untuk melegakan rasa sakit, anda boleh mencuba petua-petua berikut :
  • Gunakan bahan kumuran antiseptik
  • Sapu gel atau krim penahan sakit
  • Kekalkan kebersihan mulut yang baik
  • Makan makanan lembut
  • Elakkan makan makanan panas dan pedas
  • Banyakkan minum air
 hah sebenanya FA sedang kena ulser ni..nak masuk 4 hari kot..sakit woo...nak angkat wuduk je pon da sakit bila time nak kumur @ basuh muka....wooo..sakit wooo..ni belum lagi bila time makan..makan pulak mesti ade pedas cikit, FA kan orang Melaka ..harap maklum! tapi FA x berminat kalau terlalu pedas sangat..hehe..hanya certain-certain sambal atau sambal belacan je yang FA bole telan..tapi paling suka cili api la!! eh, cili padi ke cili api aek??? hehe..waduh!! da lain pulak FA cite..


k, fokus fokus..fokus betaaa...

oke, merujuk info sihat ni, dia tulis, dia x kata tau, dia tulis....harap maklum ye! dia tulis ulser ni disebabkan stress, perubahan hormon, kekurangan zat makanan  dan lain-lain..persoalaannya sekarang, stress ke FA ni..?? macam x je..waduhh!! pelik pelikk..agaga..perubahan hormon?? apakah?? tett..budak bio tolong jawab ye! tapi semua perempuan ada oke sebelum dan selepas PMS..tapi, FA kekurangan zat makanan la kot..rasanya la..sebab FA da 2 minggu kot makan nasi separuh dan tomyam untuk lunch yang semuanya harga dalam antara RM 1.70-RM2.00...i'm not diet oke..harap maklum! hah,ni la dia bila ade rasa kurang rajin untuk beli makanan yang sedap2..huahua..

k,simtom2 nya pula, kurang selera makan..FA x rasanya..lapau makan, x lapau pun makan..wawa..sakit?? hhaah, macam  memang sangat sakittt!! oppss!! kawal nafsu FA , kaawal nafsu FA...**tertekan tanda seru la babe..<<---alasan yang selalu diguna pakai..kehkeh..ok, back to my story yah..ha, FA balik malam ni...eh eh, salah story..>.< hah, betol la tu, memag sakit ponn..seyes ly...bila da sakit, dah tentu tentu x selesa..waktu agkat wuduk, dan waktu makan..tapi waktu gosok gigi, xpulak ..huahua..ajaib ni !! terima kasih Ya Allah..


ni bukan sedang  tengah menyanyi oke!
ni tengah  tahan sakit dalam versi yang cuunn..
ha, u all  hadoh wat macam ni???
** tolong jangan buat..hehe

tempoh untuk sembuh pulak 3-4 hari untuk berkurang dan hampir 2 minggu tok sembuh sepenuhnya..lama jugakkan..sabar ye FA..las2, dia tulis , kalo berlanjutan lebih 2 minggu, sila jumpa doktor cinta FA...!! eerrr..bukan2, jumpa doktor kat klinik looo...

tindakan yang patut FA buat pulak, makan makanan lembut spt mashmallow, elakkan makan pedas seperti sos cili yang ada dalam botol, cili boh, cili padi x pe lagi kan..dan banyakkan minum airrr mineral !! air mineral @ tapis ye! ** tok kekal cantik macam my mom, minum air mineral banyak2...<<--plez take note..cehwah, mcm lecture pulak..hehe

k, tu je yang FA dapat kongsikan..sekarang masih awal di pagi hari..FA nak rehat jap sebelum pergi kelas jam 10am...ada presentation woo...by the way, FA pulang Melaka malam ni, mohon doa rakan2 untuk doakan FA cepat sembuh dari penyakit ulser dan segala penyakit lain dan doakan FA selamat sampai rumah..

sila komen, cehwah...tetibe je kan....hehe..x komen x pe, follow FA pon da oke!! nyehnyeh...
k, selamat siang dan moga Allah rahmati kamu..sayang kamu!! untuk gurlss , muahhhh!!
sekian, wasalam...

~amalkan solat taubat sebelum tidur~
**mulakan hari anda dgn solat tahajud**

32 comments:

Novelgurl said...

Salam

sy dh kene aritu..seksa nk mkn pedas..aish.Minum air bnyk2 ye auntie.

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Novelgurl

lo awat ang xjumpa DR.FA..bole doktor bagi sos2 banyak..haha..

air ape kah my gurl..?? gurl nak belanja auntie air ae....wahhh,bestnya!!!!

Nisa' Pasir Gudang said...

macam berjangkit pulak penyakit ni...kite baru jek sembuh..pegi farmasi cakap kat dia "cik...bagi saya ORAL AID satu...untuk titis ye"
harga dlm RM7. balik umah titis sehari 3 kali...esok dh boleh makan masak ciliapi dgn lazaaatttnye...
assisstant Dr. FA melaporkan dari PG

Cekodok said...

perghh.. seksa woo.. tingat dulu2 wa punya kawan bgtau nak bg lega letak garam... nak nanes je rasa... pedihhhh

Dayana AZ said...

sye mmg tgh ulser ni, tp ta truk punye, nseb baek huhu, nseb tak dekat dpn2 mulut, ag sakit kan huu, thx for the info :)!

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Nisa' Pasir Gudangnisa., tanx my dear!! balik ni teros cari la babe..tq sgt2..=)

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Nisa' Pasir Gudangnisa., tanx my dear!! balik ni teros cari la babe..tq sgt2..=)

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Cekodok

garam..lagi rasa sakit babe..tapi bole gak try! garam pon banyak ni...tanx 4 sharing..=)

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Dayana AZ

sama la kita babe..nga musim dia lo ni..tq..=)

Nisa' Pasir Gudang said...

engkau sakit...aku derita cehwah !! Gi cari...nnti boleh makan dan cakap2.

@ciktim , kite tag awak eak join giveaway kat sini
http://nisa-pasirgudang.blogspot.com/2011/03/first-time-join-ga.html

jejari tak kena ulser kan...layan eh

khaifaiz said...

eh.. sepertinya tulisan ini sedang berkata-kata lah.. sy dgr smbil mengangguk kepala ni.. miahahahhaa

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Nisa' Pasir Gudang

oke, bereh2,,

yes!! jari jemari ku masih runcing untuk menaip!!! haha

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@khaifaiz

ye ke..khai..waduh!! bagus2..memang saya nak yang macam tu...umpama saya sedang bercakap secara face to face..cehwah..hhe

nora said...

dah lupa macam mane rasa ada ulser (baca dalam nada riak :p)

ENTRY HOT : Lucah Day :p

Nisa' Pasir Gudang said...

nora blog u ade Malware ... kena check blogist u.

saye guna chrome so dia bgtau dah detect malware kat blog nora

Nisa' Pasir Gudang said...

Warning: Something's Not Right Here!
sayanoa.blogspot.com contains content from sudais-sudais.blogspot.com, a site known to distribute malware. Your computer might catch a virus if you visit this site.
Google has found that malicious software may be installed onto your computer if you proceed. If you've visited this site in the past or you trust this site, it's possible that it has just recently been compromised by a hacker. You should not proceed. Why not try again tomorrow or go somewhere else?
We have already notified sudais-sudais.blogspot.com that we found malware on the site. For more about the problems found on sudais-sudais.blogspot.com, visit the Google Safe Browsing diagnostic page.


nora pls take action k

topimagine said...

dulu kecik2 selalu kena ulser mulut.. pedih giler.. xleh tahan beb.. hehehe

Khairul Antasha said...

last year kena ulcer nih..pedihnya hanya Allah yg tahu... serba x kena dlm mulut kan...

tp kan.. kalo sakit gigi lagi azab..waaaaa

Cik Bidadari said...

minum air byk... oh jgn makan pedas... oh jgn makan benda minyak kot... oh.... sakit yeak... sabar tau... tu petanda dosa kecil dihapuskan allah s.w.t. amin.... semoga cepat sembuh. bonjela... ya kot... untuk ulser mulut tu.... kalau gi kinik... paling kurang dia bagi cream aja

Novelgurl said...

ha.a.air 100% +++ ehe.

Dda Ly said...

saye salu sgt dpt ulcer..skang pon ade satu bawah lidah...:( redha je la..
anyway thanks for the info..

meh ke rumah..
~like mother like son~
keep in touch ye..♥♥♥

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@nora

haha..oke2.!

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Nisa' Pasir Gudang

tq babe!

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@topimagine

tahu xpe babe..nga tahan je ni..

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Khairul Antasha

betol tu khairul antasa..
nak tido pon serba xkena..

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Cik Bidadari

tq babe..=) suka2 ade org care..hehe

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Novelgurl

BK cakap ape tu yankk?

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Dda Ly

selalu dapat? waduhh!! xpe2, mari kita sama2 berdoa kita sentiasa sihat..=) welcome beta..

Anonymous said...

smoga cpt sembuh

KUREKURE COMEL said...

ni tgh sakit la ni...kurang minum air...asyik mkn je...huhuhu...

Henry Zackery said...

pedih kalau kena woo...

Gempar !! Mawi Merajuk
Gambar Hantu Fail

lady dayana. said...

mak ckp minum air banyak3 ! xP