Thursday, March 24, 2011

BERCAMPUR DI SINI !!

Assalamualaikum…hye..apa khabar?

Oke, entry kali ni saja2 je saya buat sebelum masuk tidur..hehe..
Sebenarnya saya baru je tutup slide presentation tok case study forensic..ingatkan nak wat sampai abis,

wwwwaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhh…
tibe je kat part gambar2 pembunuhan, saya jadi tergamam tibe2!!
 < ß-aihh betul ke dok tatabahasa aku ni ek ?? pembetulan2, bukan tergamam tapi tertakut sebenarnya…hehe…yelo, sebab gambar2 nya banyak sangat darah..!! tu belum lagi yang matanya terkeluar la, apa la, ini la , itu la..saya sangat takut melihatnya! Bukan pe, takut x le tidur ja malam ni…hihi..

So, sy sambung esok ! wish me gud luck for that presentation on 5 April yahh..hiyyahhh!!
 < ß ha, da lama kan x dengar saya menjerit kat blog nie…haha
 < ß bajet macam blog ni ade suara je kan…kan kan kan...huahua..

***********************

Oke, sekarang saya x demam..seyes  x demam…tapi saya mengalami selsema yang agak sederhana teruk…aihh, macam mana yang dikatakan agak sederhana teruk tu ek? Ha, tu awak piker la sendiri yerk!! ..

** jika masih seronok membaca entri ni, sila teruskan bacaan anda oke!! 

Oke, sedikit info mengenai selsema dari efarmasi..


 Selsema merupakan jangkitan salur pernafasan atas, yang memberi kesan terhadap salur-salur hidung dan kerongkong yang disebabkan oleh virus. Terdapat lebih dari 200 virus selsema. Jenis-jenis virus mungkin berbeza pada setiap musim. Antibiotik tidak akan menghapuskan virus-virus. Jangkitan-jangkitan itu akan hilang dengan sendirinya, kecuali jika terjadi jangkitan sekunder. Antibiotik mungkin dan hanya diperlukan apabila terdapat jangkitan sekunder. Selsema boleh tersebar dengan mudah apabila seseorang itu bercakap, membatuk atau bersin atau dengan sentuhan langsung. Kanak-kanak dengan kerintangan penyakit  yang rendah berbanding  dewasa mendapat selsema dengan lebih kerap, misalannya 6-12 kali dalam setahun, manakala dewasa, mendapat selsema sebanyak 2 kali dalam setahun.

Ni pula petua nak hilangkan selsema, kredit to petuasejagat

1. Ambil beberapa batang sirih dan lap agar ia bersih.


pokok sirih
Pokok sirih 



2. Hancurkan batang sirih tadi sehingga ia mengeluarkan lendir.


3. Sapukanlah lendir tu kat hidung anda.

4. Ia bertindak melegakan selsema dan hidung anda yang tersumbat sebelum ni.

Lakukan langkah-langkah di atas setiap hari sehinggalah selsema anda sembuh sepenuhnya.

ha, bole la take note ye! sebenarnya banyak petua nya..ni petua tradisional, yang saya amalkan petua  moden iaitu makan ubat doktor!! hehe..<< saya dapat ubat free dari pusat kesihatan umt...tq PK..


Wah, dari forensic tibe2 cite pasal selsema…ada kaitan ke ?? 
x de…tapi dua2 ni ada kaitan gan saya, so saya cerita la ! harap maklum!! 

***********************

** sabtu ni ada dinner, x tahu nak make up ke tak…
<< org selalu cakap, nak pakai baju apa, aku pulak dok pikiq2 nak make up ke tak..haha..lawak tak lawak tak…kalau x lawak sekalipun, sekurang2 nya u all tersengih di situ..hihi...i ade teropong sakti tau! Harap maklum!! kuang2..

Ha, aku tetap nak cite pasal make up! 
Sebenarnya, saya sangat x pandai bermake up!! ..yg saya tahu, natural beauty,hoho…gedik nya statement ni, tapi tolong jangan la muntah yerk…sebab kegedikan ini hanya berlaku semasa berentri sahaja! Harap maklum oke!!

Hahaha..

Yang penting, mesti ada celak dan limp balm!! Dua ni je yang selalu saya amalkan..supaya saya nampak berseri dan bertenaga!! Ha, bertenaga gitu…x caya ?? cube la try!! tapi jgn melampau yah ketika memakainya sebab itu hanya menampakkan yang anda terlalu ghairah dan taksub dalam mengamalkan petua saya ni...<<---statement x bole bla kan...kan kan kan...

***********************


maaf jika ayat nya tunggang terbalik, ketidakselesaan menghalang ku daripada menaip dan membuat ayat dengan baik...cehwah....huahua


mastura a.k.a novelgurl, tahniah!! 
moga Allah rahmati kamu..dont give up k! the future is today! today is new day!!
smile !! ha, kan manis tu...hehe =)

oke, masa tok tidur!!! zzz.....
sekian, wasalam...



~amalkan solat taubat sebelum tidur~
**mulakan hari anda dgn solat tahajud**

31 comments:

Novelgurl said...

Salam..good luck auntie ~ err kak ~ err babe ! =.="

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Novelgurl

haha..tahu takot..
tq sis!

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Novelgurl

lama x borakkkkkkk..huahua,

manggosteen said...

seb baik selsema aku dah baik..kalu tak kat ne lak nak cari daun sireh tu..akakaka

bunga said...

Alhamdulillah...

cayokk22..good luck..

Henry Zackery said...

waahh.. petua yang bagus nie :)

10 Remaja Popular Dunia

mykhalis said...

bila selsema paling rimas dengan hingus...huaghhh

Meja belajar untuk dapatkan 10A

khaifaiz said...

good info..

Make up>> ala make up sikit2 sudah.. Natural tu yg penting

Khairul Antasha said...

nanti upload la gmbr kamu x make up tawwww... nak tengok.. ;)

aNiS aNiSa said...
This comment has been removed by the author.
aNiS aNiSa said...

smoga berjaya utk presntation nnt

moga dipermudahkan sgalanya =)

entry best : Egokah lelaki??

KUREKURE COMEL said...

makeup laaaa....mesti nmpk lagi comel...



byk petua ni...hehehe...

Henry Zackery said...

adus x update blog lg ke T__T

Dalam Tandas Pun Boleh

Cik Bidadari said...

betul ke petua tu... heeeeeeeeeee... gud luck untuk pesentation okey lalink... ganas betul...

BRO_MONDAY said...

miss fatimah a.k.a ciktim : nice info!!! ai laik dis...mujo lah selsema ai dah baik...dulu slalo gak pau sireh kat arwah moyam kat kampum...koh koh koh

p/s : Sila lah BlogWalking ye...tengkiu...
1.New Entry ".:.TERHARU & MENGHARGAI.:."

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@manggosteen

bole mulai tanam dari sekarang..t tok masa depan punya selsema..hehe

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@bunga

tq..berdebar2..

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Henry Zackery

bagus? mu selalu selsema ae..

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@mykhalis

tahu xpe..hingus oo hingus..

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@khaifaiz

ooh yeah..natural tu penting..hehe

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Khairul Antasha

tegok la nanti..cehwah..hehe

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@aNiS aNiSa

amin..tq my dear..-)

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@KUREKURE COMEL

haha..wauhh...insyaallah..hehe

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Henry Zackery

menant nampak!! terharu jap..hehe
sabau2..

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Cik Bidadari

try je sis, kalo mujarab, alhamdulillah....

btw, tq yah..!! =)

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@BRO_MONDAY

bro!! lama x nampak..!! semoga ceria selalu yah..

so, mujarab ae petua ni..hoho

Raji berkata said...

hurmm
mana nk cri sirih eh..
hahaha

NaNaoSaKi said...

saya pun xska klu selsema.. sbb slalu nye mesti kronik sgt2 klu kena..

saya pun slama 23 thn idup.. ada la kot 2,3 kalai je mekap :p tu pn sbb nk g diner kolej cmtu je..

hari2 lain saya malas sbb mata saya sepet, mcm xde klopak mata, klu pkai eye shadow mcm xnmpk pun -_-

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Raji berkata

cari sekarang dan tanam..t senag..hehe..tok masa depan babe..

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@NaNaoSaKi

selsema itu memenatkanku untuk membersihkannya..aihh..x baik kan mengeluh..ada hikmah ade hikmah...=0

Novelgurl said...

thnkss !! yeah ! nvr ever give up ! life 4 future !! rindu r ngn akak x bising2 dh..hoho~