Saturday, April 9, 2011

CONTEST TABIK sama kamu...by KUREKURE COMEL

Assalamualaikum..





Ibu saya

Nama beliau Zaiton binti Md. Eros..kisah aku dan dia..alkisah, , masa aku kecik2 dulu ak x suka g sekolah, kalo soh g sekolah, ak akan nagis..n  satu taman tahu yang dok menagis pagi2 tu mesti aku..x de org lain dah..sampaikan ade sorang abg jiran aku tanya : x nagis ke hari ni dik ? xdengar pon..” malu kot masa tu walopun aku darjah 1 masa tu....penah satu ketika aku panjat panggar taska yang sgt tinggi bagi kanak2 macam aku yang umo 5 @ 6 tahun masa tu..suma budak tegok aku..* reject jd gf walopun muka ak paling comey ms tu..cehwah,hihi….last2 my mom anta aku g sekolah tadika dpn uma atok ak..my mom kata : angah sekolah tau, mak dok kat uma atok ..” uma atok aku tu betol2 depan tadika tu..walopun dekat, aku tetap x nak g belajar..last2 ak soh my mom ak stay sampai abis waktu belajar..nak tahu apa jadi pastu? Last2 my mom jadi cikgu kat tadika tu…haha..bila my mom jadi cikgu..aku la superwomen!! Asyik main je dalam kelas melompat sana melompat sini..best woo jadi anak cikgu..

Pejam celik pejam celik, da 10 tahun my mom berkhidmat kat tadika tu..

Then sekarang my mom seorang bisnes women, n insyaallah, jika tiada aral aku la penyambung kerjaya my mom tu..toink2..

Ak kagum bila my mom layan kerenah ak sejak kecik sampai lo ni..

Alhamdulillah, berkat kesungguhan my mom anta aku g belajar, akhirnya dapat juga aku melanjutkan pelajaran universiti..

Masa usia remaja, almaklum cinta monyet tu ada..so, my mom la mangsa kepada kisah suka duka aku..


Ayah saya..





nama nya Datuk Hj. Mohamad Ali bin Sungip..pangkat datuk tu beliau akan dapat bila abang saya nikah tahun depan n dapat anak lepas tu..haha..oke2, masa kecik ak sangat manja gan ayah aku..dengar je bunyi moto, pasti aku da melompat2 cari tudung nak gi ikut ayah aku..ni ayah aku la yang cite..ak mana la ingat..bila ak dengar, malu le pulak! Pastu, my mom kata kalau aku nak tidur, aku mesti nak dibuaikan oleh ayah aku tu..pendek kata, aku seolah2 tahu kalau yang buai tu bukan ayah aku..bayangkan, kalau my mom yang buai ak nangis n x tido..bila ayah aku buai, baru ak le tido..betol gedik masa ak waktu ni..hah, tapi ak x ingat ak umo bape masa tu..kalau berbuai, mesti la baby kan..

masa akkecik, pagi ayah ak g sekolah keje, petang g tegok sawah..malam, ajar budak mengaji..wah, bila pikir, banyak nya keje yang my ayah wat satu hari..

bila cuti sekolah, my ayah angkut isterinya, ak n anak2 nya lain ke sawah untuk menbaja dan sebagainya..ak main lumpur je k, tolong jangan bayangkan yang ak seorang yang sangat rajin! Wink2..

Abangku..,

oo..nama dia Muhamad Nur Firdhaus..paling bijak dalam family ak ! superb2..almaklum ak x suka g sekolah, bila ak naik darjah 1, abg ku la mangsa kepada ketidakrajinan aku ..abg ku pengawas, setiap pagi, kami mesti datang paling lambat sebab pagi tu abg aku kena layan kerenah ak dulu iaitu menagis..aku ni kurang rajin, dahla baju2 aku abg aku yang gosok..pastu dok nagis, satu keje dia nak pujuk..pas da datang lambat, sah2 abg aku kena marah sebab abg aku kan pegawas, pastinya ada tugas di waktu pagi..bila da lambat, memang laju la kayuhan basikal..ak yang dok belakang sabar jeklaa..takot jatuh, kena pegag kuat2..

oke, di sebabkan kebijaksanaan abg aku ni la yang memberi inspirasi kat ak tok belajar rajin2..bila abg aku dok asrama, baru kesedaran tok belajar tu timbul..ak pon duduk sama rendah n diri n sama tinggi gan abg aku tu lo ni…terima kasih donut ku sayang!! Muah2!!

  • abg aku suka belanja aku kfc, nyum2..

Adik ku..

Nama dia Muhamad Nur Asraf..dia ni baik, walopun sedikit degil, tapi cool wooo..suka lepaking gan dia.!! Bila abg aku masok U, dia la pulak yang layan kerenah aku..memang superb woo!! Ak ni nama je pengawas n pelajar harapan sekolah tetapi selalu datang lambat sekolah..,bila da lambat, ada la jalan short cut yang ak terjah..so, bila da bagon lambat, adik aku ni la yang dok gosok baju sekolah ak..bila dia tolong aku, ak akan ajar dia wat keje sekolah sebenarnya..ahaks!! bila time spm, aku ingat lagi..tiap2 malam aku akan belajar, bila ak belajar, ak mesti nak makan dulu..so, yang jadi chef tok ak tengah2 malam, adik ak yang ni la..ak nak makan nasi goreng yang ada telur..kalau x de telur, ak bagi dia duit, n dia akan beli kat kedai jap..so, masa ak spm, ak rasa tiap2 malam uma aku bunyi bising kat dapur..

Ade satu cite, masa adik ak darjah 2, dia ni penah tercerit dalam kelas..pastu x pasal2 kawan dia pagil aku…adik ak pulak da dok gelisah..yela, malu kot tercerit dalam kelas…last2, aku n dia masok toilet lelaki n ak cuci seluar dia tu..alhamdulillah ada seluar track, bole dia pakai..mugkin sebab kes tu kot, sampai lo ni dia baik gan aku…haha

Bongsu..

Nama dia Muhammad Nur Anwar..dia ni superb genius!! Sangat membantu aku kalo ak x ingat sesuatu perkara…cakapla apa saja, suma benda dia ingat kot..memang power lo dia ni..sangat membantu aku kalau ak terlupa..n paling best, tukang kejut kan ak bangon tidur yang terbaik!! Haha..dia kalau kejut aku, memag lembut woo..my mom pon kalah tau..so, kalau ak ada function jam sekian2, ak mintak tolong dia je ni..=) sekarang dia 12 tahun..da besau da, ..masa dia baby, kalau ak bawak dia jalan2, mesti org kata dia pempuan..sebab memag macam pempuan pon..dah la bulu mata melentik!! Jeles aku..
Suka peluk n main kejar2 gan dia..

Semua ahli keluarga aku, ak tabik!! Sebab tanpa mereka, siapala aku..jika my mom x usaha tok anta ak belajar, mesti ak dok uma main kawin2 gan jiran sebelah umah.. jika bukan ayah ku yang buaikan aku, mesti ak asyik menagis…kenangisan aku ni merapatkan ak n beliau n mendidik ak untuk menutup aurat pada usia muda..alhamdulillah...jika bukan abangku yang marah n pujuk ak tok g sekolah tiap2 pagi, mesti skang ak x masuk u macam dia…jika asraf tak masakkan aku nasi goring, mesti ak tido n x belajar..last2, keje sekolah ak x siap, n ak x dapat ajar kawan2 ak bila ak tibe sekolah..kerna nasi gore, dapat ak masuk matrik!! haha...jika anwar x kejutkan ak bila ak nga sedap dibuai mimpi, mesti ak banyak terlepas banyak duit…semua sangat membantu ak!!

Sekarang ak sudah pandai berdikari dan matang dalam mengharungi kehidupan ni..saya bangga dengan diri saya..=) saya sayang diri saya..terima kasih Ya Allah atas semua nikmat ini…=)

yang penting aku da x kuat nangis da ...hehe

*** Aku idamkan suami soleh yang menjaga agamanya..

sekian, wasalam..



30 comments:

aNiS aNiSa said...

tanpa merka siapalah kita kan huhu

idam suami yang soleh yg menjaga agamanya jugak =)

latest entry : Pahala Yang Berterusan~

KUREKURE COMEL said...

hhmmm...napa rasa mcm sedih ek...
maybe mina ingat mak kot..huhuhu..

byk ragam budak ini..hehehe...
kira sorang pompuan.....

susah tu nak dpt ibu bapa..adik beradik yg dpt melayan kerenah kita dgn sgt baikkan...mmg mina TABIK habis lah...


tq FA...sayang FA...hehehe

KUREKURE COMEL said...

ehh..FA nak suami yg soleh...cmne mina nak cari ni...hehehe...



ok...ok...mina doakan ye....

Cik Bidadari said...

aduh... bestnya... entry yang sebenarnya melambangkan kamukan...? mcm niekan comel...? sweet rupanya adik akak nie rupanya... tampak sopan bila akak baca entry terbaru nie... thanks kat kure2comel nie... pasal dapat discover 'perangai' comel awak dari dalam... meh sini akak nak polok sikit boleh?

Cik Bidadari said...

akak paling suka part awak storykan pasal mak awak... aduh... mesti dia tetap anggap awak masih anak kecilnya yang dulu nakal... uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa semoga menemui 'khalifa ilahi' yang paling cocok untuk bercantum dengan pemilik rusukmu ya,....

Cik Bidadari said...

akak paling suka part awak storykan pasal mak awak... aduh... mesti dia tetap anggap awak masih anak kecilnya yang dulu nakal... uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa semoga menemui 'khalifa ilahi' yang paling cocok untuk bercantum dengan pemilik rusukmu ya,....

Novelgurl said...

Good luck babe ! ngee~

Bestlah ! tanpa keluarga
siapalh kite ^_^

Cekodok said...

FA.... mujur sekarang dah ok... kalo tak kansel ai nak amik yu jadi laling.. hahaha

Nur Liyana said...

hehhehe..oooo..pernah cinta monyet..wakkakakka monyet mana la tue??hahhahaha

yana tak pernah cintan monyet!!!hukkk3
tapi mak yana selalu dgr cerita merapu yana!!!ahhahaha

AkuMuzikFilem said...

Sekarang ini aku perasan, generasi baya-baya aku berkira-kira untuk cari jodoh cepat-cepat. mungkin dah sampai umur seru. korang gadis-gadis takyahlah ngada belajar tinggi melangit sampai phd, last2 jadi andartu

Anonymous said...

entry kamu sgt menyentuh...ntah knp..semoga dapat jodoh yg terbaik dari illahi...insyaALLAH...i want 2 be ur friend but i cant...

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

anonymous : sy x nak kawan awk..haha..isshh, x baik x baik..kwn jek la..jumpa sy tepi jalan, jgn lupo tegur..kamu ni pasti budak kecil y comeyl kan..sekolah baik2 yah dik..=)

Anonymous said...

haaa mana tahu sy nie budak2...skodeng sy ye...thank ye kak...

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

oke pe..lebih baik sy agap kamu adik a.k.a budak..drpd sy pagil kamu bapak budak @ mak budak..tol x tol x...tapi sy xpasti lo pulok jantina awak tu apa...so, pilih salah satu...hihi

mana blog kamu, sy nak terjah...hoho..

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

btw, maaf yerr kalo sy terlebih bergurau...

Anonymous said...

opss bapak budak...maaf blom kawin..kihkih
blog segan la nak bg org baca maklom la budak baru belajar....bnyak cacat cerlanya.hoho..bior je ate jadi budak kecil misteri..hehe

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Anonymous

kantoi udah kamu ni boy.ahaks! ada pulak g2..kamu malu ae sama perempuan.., kamu sekolah d mana dik...kem salam mama n papa kamu yah..belajar rajin2..toink2..

**misteri lo c2, xheran ponnn..toink2!!

aida4eva said...

kasi tabikkk :)

Anonymous said...

semesti nya sy nie lelaki..jiran sebelah umah sy pun x heran kak n kak limah pun sama..toink2!!
sy x sek sy belajar dkat UTM,skudai...cos deg electric..ma n pa sy ckp dia x knl kamu...dia main jwb je waalaikummussalam..hoho
~budak~

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Anonymous

eleh..longaattttttt nyerrrrrrrr...
perasan budak, ntah2 sy yang kiut miut tahap 4 + comey loteh gaban ni lagi muda dr awakkkkk...rrr..

ha, kalau gitu kem salam lo jiran awak tuuu yerk !!

ting tong !

Anonymous said...

sapeeee yg longatttttt nyerrrr....
kamu la kan....kehidupan seorang budak lbh best...blh buat apa saja...xperlu control macho kena selalu pandan kiri n kanan kut2 ada awek lalu...hihihi
yeee kak yg kiut miut...comel gitu..haha
jiran sy cakap "ada kami kisah"..hihi
ting tong...maaf loceng yg anda tekan tidak terdapat dalam perkhidmatan kami...sila try lps nie k..hihi

~budak~

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

macho ker ??
wah, da pandai tinggalkan ~budak~ d hujung ayat nyerk...hehe...gud job! sambil tunjuk ibu jari tangan mcm cite my gf is gumiho!! haha..

ngok ngek ! sy salah umaaaaaaaaa upanya..

sy mmg kiut sjk keciillll......=) seyum sampai ke mata...

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

degree tahun bape wahai budak kecil yang coomeell,

Anonymous said...

wah ibu jari tangan...mesti kiut miut kan..haha
2 ar lain kali check betul2 sblum tekan loceng..
sampai kemata aish plik betul bunyi nya...huhu
third year...masih muda lagi kan...lain la kak nie dah final year..

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Anonymous

harusla kiut...eleh, third year konon..sy pon third year tapi tahun akhir...ntah2 sy lagi muda dr kamu...

yes !! sy lagi muda !! hooreyy!!

haha..

k.la, sy nak p tekan loceng umah org sebelah...

tok tok !! ada org tak...fatimah d luar ni baru balik dinner...

eh, fatimah y cute da balik...cantiknya !! best x g dinner tadi..??

best, tapi x de lelaki kacak pown...=( camne ni tok...

?? cari kat lain ja cu...

Anonymous said...

yeeee keee...tak tahu pun..ye la akak menang..akak tua sy muda...hihi
owah pg dinner...banyak ke makan? mustahil la klu awk ckp makan skit je awk kan owg yg kuat makan....hihi...gurau je tau..
ha pg la umah sblah 2...2 umah mayat 2...ha pg la...hahaha
lo nk sgt ke lelaki kacak...nasib baik sy tak kacak..haha...try la cari kat negara jiran...ramai kat situ..hihi

~budak~

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

@Anonymous

lo, x sangka lo pulok awak bjiran gan mayat...ish2...lariii.......

mesti la makan banyak..makan free tau..

tahu dah awak x kacak..haha..cuma manis macam asam jawa..haha

yes!! saya menang lagi!!

skang nga musim final, stdy lo betol2 dik..moga dekan selalu..=)

** sy kawan nga org y kacak jerrrrrrr....ngeh2

Anonymous said...

ha lari la citu...sampai tak jumpa jalan k....
tak bungkus balik bilik ke...kesian sy kelaparan dalam bilik..:)
nasib baik awk dah tahu...xde la awk simpan keinginan nk tgk muka sy kan..hihi..manis takde masam je bnyak..haha...

suka nya dia menang...TAHNIAH..:)
yup...pening2 je otak nie...hari2 selai2 gugur rambut sy...study bnyak katakan...hahaha

aduh...makne nya sy tak layak la nie...takpe la macam 2..:(

~budak kesepian~:)

zati embong said...

adik beradik fa,fa seorg je eh pempuan?hihi sama kita.jat pn seorg je pmpuan tau.

| gad1s s0ypans | said...

tahniah mng c0ntest......
k0ngsi ekk hadiah.....

c(: